BLOG

MICROSOFT-PROJECT NATICK: Τι είναι και ποια τα αποτελέσματά του 2 χρόνια μετά

microsoft-project-natick

Πριν από δύο χρόνια, τον Μάιο του 2018, η Microsoft βύθισε ένα πειραματικό data center ( Project Natick ) στον ωκεανό κοντά στις νότιες ακτές της Σκωτίας. Το φιλόδοξο αυτό πείραμα πραγματοποιήθηκε με σκοπό τον εντοπισμό μεγαλύτερης ενεργειακής αποδοτικότητας. Έτσι ξεκίνησε η επίτευξη του δεύτερου μέρους του σχεδίου που είχε οργανώσει η Microsoft όταν το 2015 βύθισε ένα μικρότερο data center στην Καλιφόρνια, το οποίο λειτούργησε για 105 ημέρες. Όσον αφορά το πρώτο μέρος του σχεδίου, αυτό στόχευε στο να ξεκαθαριστεί αν μια τέτοια υποδομή ήταν δυνατόν να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί καθώς και το αν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις. Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου ήταν για να γίνει σαφές το αν η ιδέα αυτή ήταν πρακτική, λογική και φυσικά φιλική προς το περιβάλλον.


To data center της Microsoft ανελκύστηκε από τον πυθμένα του ωκεανού 2 χρόνια αργότερα, και ερευνητές της εταιρείας αξιολόγησαν τις επιδόσεις του και τα επίπεδα ενεργειακής αποδοτικότητάς του.Το Project Natick περιλαμβάνει μέσα του 864 servers και διαθέτει αποθηκευμένα 27.6 PB δεδομένων (petabytes). Σύμφωνα με το BBC,το πρώτο συμπέρασμα είναι πως το συγκεκριμένος data center, είχε χαμηλότερο ρυθμό προβλημάτων από ό,τι ένα συμβατικό. Όταν ανασύρθηκε από το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί, περίπου σε βάθος 35 μέτρων, μόλις 8 από τους servers του είχαν χαλάσει- ποσοστό πολύ καλό σε σχέση με ένα συμβατικό data center.


Ο Ben Cutler, επικεφαλής του Project Natick, ανέφερε: «Ο ρυθμός αποτυχίας στο νερό είναι το 1/8 αυτού που βλέπουμε στην ξηρά», επομένως είναι πολύ μεγαλύτερη η αξιοπιστία του παρά το γεγονός ότι σε περίπτωση βλάβης η παρέμβαση για την επιδιόρθωση του δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί λόγω των συνθηκών. Στα επίγεια data centers παρουσιάζονται συχνά προβλήματα λόγω των αυξομειώσεων της θερμοκρασίας και της υγρασίας, καθώς και της παρέμβασης του ανθρώπου, ενώ πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η διοχέτευση αζώτου αντί του οξυγόνου. Με την επιτυχημένη ανάκτηση του Project Natick, καθίσταται πιθανότερη η ύπαρξη ολοένα και περισσότερων υποβρυχίων data centers μέσα στα επόμενα χρόνια.

Back to top