BLOG

Τρόποι για να προστατέψετε τις συνδεδεμένες συσκευές σας

προσταστέψτε-τις-συνδεδεμένες-συσκευές-σας

Καθώς οι συνδεδεμένες συσκευές σε ένα σπίτι ολοένα και αυξάνονται είναι πολύ σημαντικό να φροντίσουμε για την ασφάλεια και την αποφυγή πρόσβασης τρίτων σε αυτές. Ενώ η ευκολία που παρέχουν οι έξυπνες συσκευές είναι μεγάλη και κάνουν τη ζωή μας απλούστερη, πρέπει να θυμόμαστε πάντα και την ασφάλεια. Δείτε παρακάτω κάποιους απ’ τους τρόπους που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να μετριάσετε τις πιθανότητες να πέσετε θύμα διαδικτυακής επίθεσης.

1. Προστατέψτε τον Wi-Fi router σας

Το πρώτο βήμα για να προστατεύσετε τις συνδεδεμένες συσκευές σας είναι η κάλυψη της ασφάλειας του router σας. Είναι η πύλη για όλες τις υπόλοιπες συσκευές οπότε παίζει πρωταρχικό ρόλο. Σε περίπτωση που δεν έχετε αλλάξει ποτέ τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του θα πρέπει να το κάνετε αρχικά με την αλλαγή κωδικού πρόσβασης για τη σύνδεση στο ίντερνετ αλλά και του κωδικού πρόσβασης για τις ίδιες τις ρυθμίσεις του router. Επιλέξτε WPA2 ή WPA3 εάν όλες οι συσκευές σας μπορούν να συνδεθούν. Θυμηθείτε να ενημερώσετε τον router με το πιο πρόσφατο firmware. Υπάρχουν κάποιοι που το κάνουν αυτόματα, γι’ αυτό ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι ενημερωμένα.

2. Προστατέψτε την έξυπνη τηλεόρασή σας

Πλέον τα περισσότερα σπίτια διαθέτουν τηλεοράσεις με έξυπνες λειτουργίες αλλά ακόμη και αν δεν είναι smart τις αναβαθμίζουν με εξωτερικές streaming συσκευές. Για να προστατέψετε, λοιπόν τις τηλεοράσεις σας, θα πρέπει να ξεκινήσετε ρυθμίζοντάς τη σωστά και ελέγχοντας για τυχόν ενημερώσεις λογισμικού. Τέλος υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις ασφαλείας που μπορούν ενισχύσουν την ασφάλεια της συσκευής σας.

3. Ελέγξτε το smartphone σας

Τα smartphone είναι οι συσκευές που οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε περισσότερο. Γι’ αυτό πρέπει να δωθεί έμφαση ως προς την διασφάλιση τους. Το endpoint μια πολύ καλή λύση ασφαλείας για τα κινητά τηλέφωνα που μπορεί να αποτρέψει τις περισσότερες απειλές. Για πρόσθετη προστασία, θα πρέπει να κρυπτογραφήσετε όλα τα ευαίσθητα δεδομένα που έχετε στο τηλέφωνό σας, ώστε να είναι ακόμα πιο δύσκολο να χρησιμοποιήσει κάποιος τα δεδομένα σας ακόμα και αν αποκτήσει πρόσβαση στη συσκευή σας.

4. Κρυπτογραφήστε τις κινήσεις σας στο διαδίκτυο

Η κρυπτογράφηση των κινήσεων που πραγματοποιείτε στο διαδίκτυο είναι ένας άλλος έξυπνος τρόπος για την ασφάλεια των συνδεδεμένων συσκευών σας. Ο ευκολότερος τρόπος και πιο προσβάσιμος σε όλους είναι η δημιουργία ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN), το οποίο θα λειτουργεί ως μια κρυπτογραφημένη σήραγγα που θα σας επιτρέπει να κυκλοφορείτε με ασφάλεια στο διαδίκτυο. Το VPN βοηθά επίσης στην απόκτηση ασφαλούς πρόσβασης σε δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο δίκτυο του σπιτιού σας όπου και αν βρίσκεστε. Μπορεί ακόμη να είναι καλύτερο να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό VPN για κάθε μία από τις συνδεδεμένες έξυπνες συσκευές.

5. Κατεβάστε τις ενημερώσεις στις συσκευές σας

Κατεβάζετε τακτικά τις ενημερώσεις (updates) στις συσκευές σας. Ενημερώσεις ασφαλείας και αναβαθμίσεις θα πρέπει να εγκαθίστανται μόλις κυκλοφορήσουν. Έτσι, θα πετύχετε την αποκατάσταση συγκεκριμένων τρωτών για να ενισχύσετε περαιτέρω την ασφάλεια των συσκευών σας. Μην αγνοείτε τα μηνύματα αναβάθμισης και μην καθυστερείτε την εγκατάσταση μιας ενημερωμένης έκδοσης εάν καταλάβετε ότι είναι διαθέσιμη.

Back to top