BLOG

Συμβουλές για την καρέκλα και τη θέση του υπολογιστή στο γραφείο

σωστή-στάση-σώματος

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η εργασία γραφείου και κατ’ επέκταση η έντονη καθιστική ζωή μπορεί να επιβαρύνει την υγεία μας, καθώς ενοχοποιείται για τα μυοσκελετικά προβλήματα, και διάφορες άλλες παθολογικές καταστάσεις. Είτε δουλεύουμε είτε απλώς περνάμε πολλές ώρες στο γραφείο πρέπει να βοηθήσουμε το σώμα μας φροντίζοντας η καρέκλα μας να είναι εργονομική καθώς και ο υπολογιστής σε σωστή θέση.


Η ποιότητα και η άνεση στη καρέκλα γραφείου επηρεάζει την υγεία και την παραγωγικότητα μας, καθιστώντας την αγορά του κατάλληλου καθίσματος πιο κρίσιμη και σοβαρή, και από εκείνη του γραφείου. Το πρώτο μέλημα μας πρέπει να είναι η επιλογή μιας καρέκλας γραφείου που προστατεύει την πλάτη, και υποστηρίζει τη σωστή στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της εργασίας.


Σε περίπτωση που νιώθουμε πόνους στη μέση μας συχνά και έχουμε προβλήματα από οσφυαλγίες πρέπει να αποφύγουμε τις καρέκλες που έχουν χαμηλή πλάτη, καθώς η μέση πρέπει να στηρίζεται επαρκώς. Η εργονομική καρέκλα γραφείου πρέπει να υποστηρίζει την οσφυϊκή χώρα. Επίσης είναι απαγορευτική η καρέκλα γραφείου που έχει σταθερή πλάτη, και πρέπει να επιλέξουμε κάποια που ρυθμίζεται μπρος-πίσω με μηχανισμό κλειδώματος. Ρυθμιζόμενο πρέπει να είναι επίσης το ύψος και η γωνία. Ιδανικό είναι να διαθέτει καμπύλη που ακολουθεί τη φυσική κλίση του σώματος, και το πλάτος του καθίσματος να είναι από 43 έως 50 πόντους.


Όσον αφορά τη χρήση υπολογιστή για αρκετές ώρες πρέπει να προσέξουμε το που και πως τον τοποθετούμε. Η οθόνη πρέπει να είναι σε θέση ακριβώς απέναντι από τα μάτια. Είναι καλό ο υπολογιστής να βρίσκεται δίπλα σε παράθυρο ή μπαλκονόπορτα ώστε το φως να μην αντανακλάται στην οθόνη αλλά ούτε να πέφτει στα μάτια. Καθόμαστε σε στάση ώστε η πλάτη να ακουμπάει στην καρέκλα και τοποθετούμε την καρέκλα όσο πιο κοντά γίνεται στο γραφείο για να τα φτάνουμε όλα και να μην χρειάζεται να πηγαίνουμε πέρα δώθε.

Back to top