BLOG

Μεγάλο ενδιαφέρον και επενδύσεις της Ευρώπης στους υπερυπολογιστές

uperupologistes-europi

Στόχο έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανέβει στην κορυφή στον τομέα της υπερυπολογιστικής και της κβαντικής υπολογιστικής παγκοσμίως. Επένδυσε, λοιπόν, €8 δισ. στην επόμενη γενιά υπερυπολογιστών, έτσι ώστε να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές και έτσι να αποκτήσει διεθνές πλεονέκτημα στο χώρο της τεχνολογίας.


Σύμφωνα με πληροφορίες από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), κυρίως στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι:
-υπερυπολογιστές εξακλίμακας, που θα εκτελούν πάνω από ένα πεντάκις εκατομμύριο (1018) πράξεις ανά δευτερόλεπτο,
-κβαντικοί υπολογιστές και υβριδικοί υπολογιστές, οι οποίοι συνδυάζουν στοιχεία κβαντικής και κλασικής υπολογιστικής και θα έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν λειτουργίες τις οποίες κανένας υπάρχον υπερυπολογιστής μπορεί να εκτελέσει.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αξιοποιώντας την επιτυχία της Ευρώπης στην υπολογιστική πολύ υψηλών επιδόσεων επόμενης γενιάς, η υπερυπολογιστική θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην πορεία προς την ανάκαμψη. Έχει ταυτοποιηθεί ως στρατηγική προτεραιότητα και θα στηρίξει την ψηφιακή στρατηγική, από την ανάλυση μαζικών δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη έως τις τεχνολογίες cloud και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο». Πρότεινε, επίσης, έναν νέο κανονισμό, που σχετίζεται με την κοινή επιχείρηση για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων. Ο κανονισμός αυτός αποσκοπεί στην επικαιροποίηση του προηγούμενου του 2018 σε ότι αφορά τη σύνθεση της κοινής επιχείρησης ευρωπαϊκής υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων ή αλλιώς Κοινή Επιχείρηση EuroHPC.


Η Κοινή Επιχείρηση EuroHPC θα φροντίσει, ώστε όλοι οι χρήστες, όπως ο δημόσιος τομέας, ο βιομηχανικός τομέας αλλά και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους ευρωπαϊκούς πόρους υπερυπολογιστικής και κβαντικής υπολογιστικής οπουδήποτε και αν βρίσκονται. Τα προγράμματα “Ορίζων Ευρώπη”, “Ψηφιακή Ευρώπη” καθώς και ο μηχανισμός “Συνδέοντας την Ευρώπη” είναι υπεύθυνοι για την εξαγωγή του νέου προϋπολογισμού. Ο νέος κανονισμός για την Κοινή Επιχείρηση EuroHPC προτείνεται προς έγκριση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουν, ήδη, επιλεγεί 20 έργα για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών HPC.


Στο πρακτικό κομμάτι, οι υπερυπολογιστές ήδη συμβάλλουν στην αναζήτηση θεραπειών για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, στην πρόβλεψη της διασποράς του καθώς και στις λήψεις αποφάσεων που σχετίζονται με τα μέτρα ανάσχεσης. Συνεχίζοντας στον τομέα της υγείας, οι υπερυπολογιστές έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν την επιστήμη να κατανοήσει καλύτερα τον μεταβολισμό και το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά, ότι η χρήση υπολογιστικής υψηλών επενδύσεων θα ωθήσει την Ευρώπη προς την εξέλιξη και την ανακάλυψη νέων οριζόντων της επιστήμης.

Back to top