BLOG

Αυτοματοποίηση έως το 2025 στις μισές εργασίες. Ο ρόλος του Covid.

αυτοματοποίηση

Σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) έως το 2025 οι μισές εργασίες θα εκτελούνται με βάση την αυτοματοποίηση, «έξυπνες» μηχανές, ενώ οι άλλες μισές από τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει αύξηση της ανισότητας που τόσα χρόνια πασχίζουν οι άνθρωποι να εξαλείψουν.


Ήδη το 1/3 των εργασιών σήμερα πραγματοποιείται μέσω μηχανών και όπως όλοι καταλαβαίνουμε με την αύξηση της τεχνολογίας αυτό ευνοείται ακόμα περισσότερο. Εν μέσω πανδημίας οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί αισθητά και πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλεία τους. Πολλές εταιρείες στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς την χρήση μηχανών και στην αυτοματοποίηση για να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.


Η μελέτη προβλέπει ότι έως το 2025 λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων θα δημιουργηθούν περίπου 97 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως, κυρίως σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ωστόσο θα χαθούν 85 εκατομμύρια. Για ορισμένες κοινότητες αυτό έχει ως επακόλουθο τεράστιο οικονομικό πλήγμα καθώς η ανεργία θα φτάσει σε υψηλό επίπεδο.


Όπως αναφέρουν το BBC και το Reuters, οι νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες αναφέρθηκαν παραπάνω, αφορούν κυρίως τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα, η δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου, η υγεία και η πράσινη οικονομία. Κατακόρυφη «πτώση» πολύ πιθανό να υπάρξει στις χειρωνακτικές εργασίες, στις διοικητικές και άλλες υπηρεσίες, καθώς επίσης στην επεξεργασία δεδομένων λόγω της αυτοματοποίησης και της ρομποτικής. Οι χαμηλόμισθοι και οι ανειδίκευτοι θα πληγούν περισσότερο.


Το WEF αναφέρει πως ο Covid-19 έχει ευνοήσει σημαντικά την πορεία προς την αυτοματοποίηση και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών διεθνώς. Επισημαίνει ότι σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι θα πρέπει να μάθουν νέες ειδικότητες για να μην χάσουν τη δουλειά τους και να είναι εξεζητημένοι στην αγορά εργασίας στο μέλλον, ενώ παράλληλα οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να μπορέσουν να βοηθήσουν όσους μένουν χωρίς δουλειά.

Back to top