BLOG

Αληθοφανές ρομποτικό δελφίνι. Μπορεί να αντικαταστήσει τα πραγματικά;

ρομποτικό-δελφίνι

Υπάρχουν περίπου 3.000 δελφίνια αυτή τη στιγμή σε αιχμαλωσία, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εκατομμυρίων δολαρίων, απλά για εμπειρίες με δελφίνια. Τα δελφίνια, κατά μέσο όρο, ζουν λιγότερα από 20 χρόνια σε αιχμαλωσία, αλλά 30-50 χρόνια ελεύθερα. Αυτό φτάνει για να δείξει το ηθικό επίπεδο αυτής της πράξης που θέτει σε περιορισμούς γενικότερα ζώα που θα έπρεπε να ζουν με δικούς τους όρους στο φυσικό τους περιβάλλον.


Η Edge Innovations, λοιπόν, εταιρεία στις ΗΠΑ με τμήμα που εξειδικεύεται στα animatronics και τα ειδικά εφέ, δημιούργησε ένα δελφίνι- ρομπότ για ζωολογικούς κήπους! Με τιμή που ξεκινά από τα 3 εκατ. δολάρια και φτάνει ως τα 5 εκατ., το ρομποτικό δελφίνι μοιάζει σαν πραγματικό. Μια γυναίκα, μάλιστα, που κολύμπησε μαζί του δεν κατάλαβε ότι επρόκειτο για ρομπότ.


Τέτοιου είδους animatronics, χρησιμοποιούνται σε ταινίες και η εταιρεία δημιουργίας του ελπίζει πως θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και για την ψυχαγωγία των επισκεπτών σε θεματικά πάρκα, αντί για πραγματικά ζώα. Αν το σκεφτεί κανείς με αυτό τον τρόπο οι επισκέπτες θα μπορούσαν να κολυμπάνε με τεράστιους καρχαρίες αλλά και ζώα που πλέον έχουν εξαφανιστεί. Κόσμος που αποδοκιμάζει τη χρήση αληθινών, ζωντανών ζώων θα μπορεί πλέον να επισκέπτεται ζωολογικούς κήπους και περίπου 20 ευρωπαϊκές χώρες ,που έχουν ήδη απαγορεύσει ή περιορίσει την παρουσία άγριων ζώων σε τσίρκα, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα ρομπότ για να εμπλουτίσουν το περιεχόμενό τους.


Ένα animatronic δελφίνι 250 κιλών και 2,5 μέτρων βρίσκεται στα κεντρικά της εταιρείας στην Καλιφόρνια με δέρμα από ιατρική σιλικόνη. Χρησιμοποιήθηκε σε ένα πρόγραμμα για σχολεία σε συνεργασία με την TeachKind, που υπάγεται στην ΡΕΤΑ. Η Edge Innovations έχει φτιάξει, επίσης, τα πλάσματα που χρησιμοποιήθηκαν σε ταινίες όπως το «Deep Blue Sea» και το «Anaconda».

Back to top