fbpx

BLOG

Πως να αποτρέψετε το iPhone σας από το να παρακολουθεί τις συχνές σας τοποθεσίες

Μία λειτουργεία που είναι ενεργοποιημένη εξ αρχής στα iOS παρακολουθεί διαρκώς τις κινήσεις σας και αποθηκεύει τις πιο συχνές σας τοποθεσίες. Η λειτουργία αυτή ονομάζεται Σημαντικές τοποθεσίες και περιγράφεται από την Apple ως εξής:

“Allows your iPhone to learn places significant to you in order to provide

useful location-related information in Maps, Calendar, Photos, and more.

 Significant Locations are encrypted and cannot be read by Apple.”

Συμφώνα δηλαδή με τη περιγραφή, το iPhone σας συλλέγει όλες τις πληροφορίες για τις συχνές τοποθεσίες, χωρίς όμως αυτές να είναι προσβάσιμες από την ίδια την Apple. Για κάποιους το disclaimer αυτό είναι αρκετό. Για πολλούς βέβαια, μπορεί να θεωρηθεί ως υπέρβαση των δικαιωμάτων της εταιρίας και εισβολή σε προσωπικά δεδομένα.

Όπως και να έχει, η εύρεση των πληροφοριών που έχει συλλέξει η υπηρεσία αυτή δεν είναι και τόσο άμεση. Η Apple έχει κάνει φανταστική δουλεία, θάβοντας τις βαθειά μέσα σπλάχνα του iOS.

Η λειτουργία αυτή λοιπόν βρίσκεται στις Ρυθμίσεις > Υπηρεσίες τοποθεσίαςΥπηρεσίες συστήματοςΣημαντικές τοποθεσίες. Αναφορικά, οι Υπηρεσίες συστήματος βρίσκονται τέλος της λίστας των Υπηρεσιών τοποθεσίας, όπως συμβαίνει και με τις Σημαντικές τοποθεσίες.

Για τη πρόσβαση στα δεδομένα αυτά θα χρειαστεί να πιστοποιήσεται την ταυτότητα σας εισάγοντας τον κωδικό του iPhone σας, ή κάνοντας χρήση του Touch ή Face ID. Οι πληροφορίες αυτές οπότε, δεν είναι προσβάσιμες από τον καθένα που έχει στα χέρια του το iPhone σας.

Εφόσον έχετε εισέλθει Σημαντικές τοποθεσίες, θα αντικρίσετε με μία λίστα των τοποθεσιών που έχετε επισκευθεί, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί και σε πιο συγκεκριμένες τοποθεσίες, παράλληλα με τις ημερομηνίες που βρισκόσασταν στο κάθε μέρος. Επιλέγοντας κάποια από τις καταχωρήσεις, ανοίγει χάρτης με την ακριβή τοποθεσία, καθώς και την ώρα που βρεθήκατε στο συγκεκριμένο μέρος.

Για να διαγράψετε όλα αυτά τα δεδομένα υπάρχουν δύο επιλογές:

  • Να ανατρέξετε στις καταχωρήσεις και επιλέγοντας Επεξεργασία στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης, αφαιρώντας τις έτσι κάθε μία ξεχωριστά.
  • Να μεταβείτε στο τέλος της λίστας Σημαντικές τοποθεσίες και επιλέγοντας Εκκαθάριση Ιστορικού, να διαγραφούν όλες συνολικά.

Μπορείτε να απενεργοποιήσετε εντελώς την υπηρεσία επιλέγοντας το εικονίδιο του διακόπτη για τις Σημαντικές τοποθεσίες στις Ρυθμίσεις. Η επιλογή αυτή αποτρέπει την συλλογή νέων δεδομένων τοποθεσίας από τη συσκευή, είναι σημαντικό να σημειωθεί όμως ότι τα δεδομένα που έχουν αποθηκευθεί ήδη διαγράφονται μέ ένα από τους δύο παραπάνω τρόπους.

Back to top